ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Αχαλίνωτος καπιταλισμός ( σύγχρονος καπιταλισμός), αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε σήμερα. Η έκφραση ιδεολογικών απόψεων στον βωμό του οράματος της ελεύθερης αγοράς όπως την λένε υποκρύπτει η συντομογραφία αυτή, πολύ περισσότερα από την απλή ελευθερία αγοραπωλησίας αγαθών και προϊόντων. Ότι εξυμνούν, προπαγανδίζουν και επιζητούν οι άνθρωποι με αυτή, είναι η απελευθέρωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από την κρατική ρύθμιση, η απαλλαγή τους από τον έλεγχο των δραστήριων συνδικάτων, η αποδέσμευση τους από συναισθηματικές ανησυχίες, σχετικά με την τύχη των υπαλλήλων η του κοινωνικού συνόλου, ή απελευθέρωση τους από το τελωνειακούς φραγμούς ή επενδυτικούς περιορισμούς και η όσο το δυνατόν λιγότερη παρενόχληση τους από την φορολογία. Οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς ζητούν επίμονα των ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων όλων των ειδών και την μετατροπή των δημόσιων ιδρυμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες με μόνο σκοπό το κέρδος. Το αντάλλαγμα που προσφέρουν είναι μια πιο δυνατή οικονομία η οποία θα παράγει όλο και περισσότερο πλούτο και αποκρύβουν επιμελώς για το πώς θα γίνει ή εάν επιθυμούν την κατανομή του πλούτου αυτού και για τον παλιό και τον νέο-παραγόμενο πλούτο.
Αυτού του είδους καπιταλισμού τον αποκαλούν <<ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ>>.
Ωστόσο, αυτό που ουσιαστικά βιώνουμε σήμερα δεν είναι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς αλλά την εποχή του καπιταλισμού-στροβίλου καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, ενώ από κοντά ακολουθεί η Βρετανία και το σύστημα εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη Ευρώπη, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Ελάχιστες αντιστάσεις προβάλλονται από την Γαλλία και την Ιαπωνία.
Ο καπιταλισμός-στρόβιλος είναι εντελώς διαφορετικός απο τον αυστηρά ελεγχόμενο καπιταλισμό που άκμασε από το 1945 μέχρι την δεκαετία του 1980, και ο οποίος έφερε την συγκλονιστική καινοτομία της μαζικής ευημερίας στις ΗΠΑ, την Δυτική Ευρώπη και τη Ιαπωνία αλλά και σε όσες χώρες που τις μιμήθηκαν.
Η απορύθμιση , η ιδιωτικοποίηση, οι τεχνολογικές αλλαγές και η παγκοσμιοποίηση έχουν επιταχύνει τη δημιουργική καταστροφή που επιφέρει ο σύγχρονος καπιταλισμός. Αυτή η επιτάχυνση είναι ζήτημα βαθμού , αλλά και αρκετή για να καταδείξει ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Οι χώρες όλου του κόσμου εισάγουν πλέον τον καπιταλισμό-στρόβιλο, χωρίς όμως να προχωρούν και στην παράλληλη εισαγωγή των δύο μεγάλων δυνάμεων που ελέγχουν την τρομερή του δύναμη στις ΗΠΑ: ένα ισχυρό νομικό σύστημα και τους αυστηρούς κανόνες του αμερικανικού καλβινισμού.

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.