Νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500 – o Bernanke τα δίνει όλα , καθώς συνεχίζει την χαλαρή νομισματική πολιτική QE

Η Fed εξέπληξε την περασμένη εβδομάδα τους πάντες, αποφασίζοντας να μην ξεκινήσει ευρέως, την αναμενόμενη από την αγορά, σταδιακή μείωση  της νομισματικής πολιτικής QE. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ήταν έκπληξη, οι αντιδράσεις της αγοράς δεν ήταν. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν ενώ οι τιμές των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Tα χρηματιστήρια  αντέδρασαν ανοδικά  σε όλο τον κόσμο και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο τέθηκε σε έντονη πτωτική τροχιά, παράλληλα με τις αποδόσεις των ομολόγων και ταυτόχρονα έδωσαν ανοδική ώθηση τόσο στο χρυσό όσο και στα εμπορεύματα. Ωστόσο, πιο έντονη αντίδραση σημειώθηκε στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών καθώς προηγουμένως  είχαν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και την ισχυροποίηση του δολαρίου.

O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve – FED),  Ben Bernanke είχε μέχρι τώρα επωμιστεί την αποτελεσματική διαχείριση, στο μέτρο και στο βαθμό που οι αρμοδιότητές του το επέτρεπαν από την θέση που βρίσκεται, της οικονομικής κρίσης, η οποία ξέσπασε  το 2007. Κάποιες βασικές αρμοδιότητες που ανέλαβε ήταν να διατηρήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα  για  παρατεταμένη χρονική περίοδο και να δημιουργήσει ένα καλύτερο θεσμικό και νομικό πλαίσιο όσον αφορά τη διαφάνεια. Την περασμένη Τετάρτη και ενώ σχεδόν το σύνολο των αναλυτών περίμεναν κάποια περιοριστική δράση σχετικά με το QE, o Ben Bernanke εξέπληξε καθώς διατήρησε την ίδια πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, που αφορά την αγορά σε μηνιαία βάση των  85 δις περιουσιακών στοιχείων, ανέπαφη.  Το αποτέλεσμα στις αγορές μετά την απόφαση  της FED ήταν να αντιδράσουν ανοδικά  προεξοφλώντας την δόση της ποσοτικής χαλάρωσης που έτσι και αλλιώς την είχαν θέσει σε αμφισβήτηση το προηγούμενο διάστημα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι πολύ γρήγορα οι δείκτες δεν κατάφεραν να κρατήσουν  τα κέρδη και επέστρεψαν, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα στο βραχυπρόθεσμο support (breakout της ανόδου) :

Chart (1) SPX : S&P 500 Large Cap Index

Νέο υψηλό για τον S&P 500  (επίπεδα 1.729,86 μονάδων), στην συνέχεια βρέθηκε γρήγορα πίσω και συγκεκριμένα  στο σημείο που πραγματοποίησε  breakout (1.710 μονάδες), το  οποίο πλέον αποτελεί βραχυπρόθεσμο Support.Chart (2) :  EUR/USD & ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ S&P 500 Large Cap

Εξετάζοντας παράλληλα την κίνηση της ισοτιμίας ΕUR/USD, διαπιστώνουμε ότι παρόλο το  έντονο ανοδικό spike up του ευρώ έναντι του δολαρίου, δεν κατάφερε να σημειώσει μεσοπρόθεσμο υψηλό , καθώς τα επίπεδα των 1,3530 αναδεικνύονται ως ισχυρό μεσοπρόθεσμο Resistancce της συγκεκριμένης ισοτιμίας. Η απότομη υποχώρηση του δολαρίου είχε την αντίστοιχη απότομη άνοδο στις τιμές του χρυσού.


Έτσι, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο δείκτης S&P 500 είχε χάσει σχεδόν όλα τα κέρδη που προκάλεσε η πολική της FED.
Διεθνώς οι αναλυτές περίμεναν τουλάχιστον μείωση κατά  10 δις ευρώ καθώς τόσο αυτοί όσο και η Wall Street έχουν δει όλα εκείνα  τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία είχε θέσει ως προϋπόθεση του περιορισμού του QE η FED, να επιτυγχάνονται, με αποτέλεσμα πλέον να διατηρούν επιφυλακτική στάση. Η συμπεριφορά των αγορών δείχνει ότι δεν πείθονται πως δεν θα συμβεί αρκετά σύντομα καθώς  το άμεσο pull back των δεικτών δείχνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καταστεί αρεστή  από τους επενδύτες.
Επιπλέον φαίνεται ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και στον κλάδο των κατασκευών κατοικιών από το σημείο που σημειώθηκε η πρώτη άνοδος των yelds  ( Κομβικό σημείο Μάιος 2013).
Στα παρακάτω διαγράμματα μπορούμε να δούμε την συσχέτιση της απόδοσης της 10ετούς ομολογίας του δημοσίου από το Μάιο του 2013  (διάγραμμα 4),  και τον αντίκτυπο που είχε στον τομέα των κατασκευών κατοικιών (διάγραμμα 3).

Chart(3):  DJUSHB Dow jones US Home

Chart (4) TNX 10 Year Treasury Note Yield INDX

Η στέγαση είναι ένα βασικό συστατικό τη οικονομίας  και εάν η νομισματική πολιτική της FED στο επόμενο χρονικό διάστημα το αγνοήσει αυτό προκαλώντας περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, θα προκαλέσει  περαιτέρω ελεύθερη πτώση στον τομέα της στέγασης. Το πρόβλημα είναι ότι η Fed ξέρει ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε τώρα να προβεί σε ενέργειες, που μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση των επιτοκίων  και την περαιτέρω μείωση του  τομέα της στέγασης, καθώς αυτό θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς σε μία ευαίσθητη κατάσταση όπως είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Έτσι φαίνεται ότι η επιλογή της FED,  στην παρούσα χρονική στιγμή,  ήταν εύκολη αλλά δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση για τους αναλυτές των χρηματιστηριακών αγορών.

Ας δούμε κάποια βασικά διαγράμματα αποδόσεων ομολόγων και δεικτών, στο τομέα των κατασκευών κατοικιών πώς υμπεριφέρθηκαν μετά την απόφαση της FED.

Chart (5) XLU Utililities Sector
Η απόφαση έστειλε των δείκτη κατασκευών αρχικά στα ύψη, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών !

(Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας)Chart (6) XLU/SPX Ratio

Η  γκρίζα ζώνη δείχνει την XLU / SPX -λόγος που από την αρχή του Μαΐου κινείται κάτω από το μέσο όρο

 
Chart (7) 10 YEARS –   T -  NOTE PRICE

 

Chart (8) RWR Street TRACKS Dow Jones


 

Chart (9) : TB ISHARES DOW JONES U.S. HOME CONTRUCTION NYSEΑυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους ανάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. .

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.