ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ( ΑΡΘΡΟ ΤΙΣ 4/09/2014)

Βραχυπρόθεσμη πλάγια τάση στις αγορές μετοχών μετά το ανοδικό rebound του Αυγούστου (διάγραμμα Ι). Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε αναμονή σχετικά με την προσδοκώμενη νομισματική πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ, καθώς ο Μάριο Ντάνγκι ( Διοικητής της ΕΚΤ), έχει προϊδεάζει τις αγορές για περαιτέρω γενναία ποσοτική χαλάρωση, τύπου QE.   Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό μένει να δούμε, καθώς έρχεται σε αντιδιαστολή με την σφικτή νομισματική πολιτική που επιβάλει η Γερμανία,  και ως εκ τούτου ανθίσταται σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική. 
Στον μέσο –βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η διάθεση ανάληψης ρίσκου δείχνει να ενθαρρύνεται διστακτικά,  καθώς τα ομόλογα έχουν προεξοφλήσει περαιτέρω μείωση των  επιτοκίων από την ΕΚΤ( ενδεικτικά το yield του 10ετες ομολόγου  της Γερμανίας, έφτασε στα ιστορικά επίπεδα των 0,88%, ενισχυόμενο και από τις ροές κεφαλαίων που αναζητούν  ασφαλές καταφύγιο ( διάγραμμα ΙΙ). Από την άλλη,  το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται με κέρδη έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων του G10 και των αναδυόμενων αγορών. Να επισημανθεί το γεγονός ότι το ράλι συνεχίστηκε και την μέρα που είχαμε απουσία ειδήσεων  λόγω αργίας από τις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει την ισχυρή υποστήριξη για το USD. Επιπλέον εάν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι,   οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν είμαστε μακριά από μια  επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την πλευρά της FED. Επίσης,  παρατηρείται μια στασιμότητα στο χρυσό (πέριξ του σημαντικού Support στα 1.281 δολάρια) αλλά και στο γιέν. Επιπλέον δεν μπορεί κανείς να μην συμπεριλάβει το κίνδυνο που απορρέει από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, καθώς φαίνονται τα πράγματα εκεί να επιδεινώνονται και ως εκ τούτου τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, όπως φαίνονται στις αγορές.

  
Παρατηρώντας το διάγραμμα (Ι) το 100% του βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα με την μέθοδο ( present to the past), διαπιστώνουμε ότι οι αγορές κινούνται σε πλάγια τάση με ελαφρές αποκλίσεις στον γερμανικό δείκτη ( πλάγιο-ανοδικά), τον δείκτη των αναδυομένων αγορών Ηang  Seng ( πλάγιο-καθοδικά), τα yields των 30ετών αμερικανικών ομολόγων ( πλάγιο-ανοδικά) και τα εμπορεύματα με τον δείκτη  CRB να κινείται ( πλάγιο-ανοδικά).
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (Ι) ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΑΝΕΜΟ) ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

κλικ για μεγέθυνση


Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας, κινείται σε ιστορικά χαμηλά, καθώς προσέγγισε τα επίπεδα των 0.88%. Τα χαμηλά επίπεδα απόδοσης αποκλίνουν σημαντικά από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, ενισχύουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και το πλεονέκτημα της γερμανικής οικονομίας, έναντι των χωρών του νότου.
 
ΔΙAΓΡΑΜΜΑ (II)  ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ AΠΟΔΟΣΗΣ 10ΕΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

κλικ για μεγέθυνση

Μια σημαντική κίνηση παρατηρείται στην ισοτιμία euro/usd, καθώς έχει προσεγγίσει τα επίπεδα των 1.3110, αρκετά χαμηλότερα από τα σημείο ισορροπίας πέριξ των επιπέδων  1.36, των τελευταίων ετών. Η ισοτιμία κινείται σε ένα έντονο μεσοπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, εβρισκόμενη κοντά στο 50% Fibonacci Retracement του προηγούμενου ανοδικού καναλιού και το οποίο είχε σημείο θετικής αλλαγής για το ευρώ τα επίπεδα των 1.20 την περίοδο του 2012, λόγω των γνωστών συστημικών κινδύνων της ευρωζώνης την περίοδο εκείνη. Στην παρούσα φάση η ισοτιμία τείνει να προεξοφλεί μια μελλοντική αλλαγή προερχόμενη αυτή την φορά από τον τομέα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ,  και όχι λόγω συστηματικών κινδύνων!  Ωστόσο, μένει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνεις το επόμενο διάστημα. 
ΔΙAΓΡΑΜΜΑ (II) ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ EUR/USD

κλικ για μεγένθυση

Βραχυπρόθεσμη στήριξη  στην επιστροφή του S&P 500 στα ιστορικά υψηλά, παρέχεται από το δείκτη Fear & Greed, οποίος όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ενισχύει την άποψη για μεγαλύτερα επίπεδα στις αμερικανικές αγορές, βραχυπρόθεσμα.

ΔΙAΓΡΑΜΜΑ (IV) MHNIAIO ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΕΙΚΤΗ FEAR & GREED

κλικ για μεγένθυση

Τεχνικά αλλά και με όρους intermarket analysis, η βραχυπρόθεσμη στάση αναμονής και χωρίς να μετράται μέχρι τώρα, αρνητική παρέμβαση τέτοιου βαθμού που μπορεί να καταστεί ικανή για να πυροδοτήσει μακροπρόθεσμη αρνητική αλλαγή τάσης και ως εκ τούτου αναμένονται οι δείκτες να συνεχίζουν με αργό ρυθμό την αναρρίχηση για τα   προηγούμενα υψηλά ή για νέα ρεκόρ ( διάγραμμα V). Ο κυρίαρχος παγκόσμιος δείκτης S&P 500 , όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, μετά την διάσπαση της πολυετούς αντίστασης στα επίπεδα των 1.568 μονάδων, ο δείκτης κινείται με στόχο τα επίπεδα των 2.089 ( 1,618  Fibonacci Extensions ). Να δούμε εάν τελικά καταφέρει να πετύχει αυτό το στόχο ή θα έχουμε επώδυνες ανατροπές!  

ΔΙAΓΡΑΜΜΑ (V) HMEΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ  S&P 500
 
κλικ για μεγένθυση
 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Investment Broker
Certified Technical Quantitative Analyst

 
Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite. You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss

 

.....Tο άρθρο   δημοσιεύτηκε και στην  εβδομαδιαία εφημερίδα FINANCE & MARKET VOICE στις 4/09/2014......

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

H "MHXANH"

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.