ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ

Mετά από αρκετούς μήνες προσμονής και έντονης προσδοκίας για την εφαρμογή χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είχαμε τελικά την επιβεβαίωση από τον Διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi, την περασμένη εβδομάδα  υιοθετώντας έτσι και επίσημα την μονεταριστική πολιτική που ακολουθούν και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Συγκεκριμένα, ο “Super”  Mario επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η FED, ανακοινώνοντας ένα νέο QE, καθώς αποφασίστηκε από τα μέλη της ΕΚΤ να προβούν σε αγορές καλυμμένων ομολόγων  Asset Back Securities (ABS), των οποίων το ύψος, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι της τάξεως των 500 δις ευρώ και κατά άλλους μπορεί δυνητικά να φτάσει το 1 τρις, όσο δηλαδή και το ποσό που είχε συρρικνώσει τον ισολογισμό η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Eτιμάται από την πλευρά της ΕΚΤ, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα νομισματικής τόνωσης, θα βοηθήσουν την εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί παροχή ρευστότητας που έχουν ανάγκη οι τράπεζες,  με αποτέλεσμα να μπορέσουν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.
Η εν λόγω απόφαση της ΕΚΤ, είναι προφανές ότι ενδέχεται να έχει θετικές μέσο- μακροπρόθεσμες επιδράσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, εάν το γεγονός αυτό συσχετιστεί με τις αντίστοιχες θετικές επιδράσεις στους αμερικανικούς δείκτες, από τα τρία QE που εφάρμοσε η FED τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο,  τίποτα δεν είναι το ίδιο και ούτε η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση έχει τις ίδιες δομές με την αμερικάνική οικονομία. Είναι πασιφανές,  ότι οι τεράστιες ποσότητες ρευστότητας, που διοχετεύονται στο σύστημα από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών (διάγραμμα 1), τα spread να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τα yields των ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά, το volatility να παραμένει σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα, ενώ η τιμή του χρυσού να δέχεται  πιέσεις,  διασπώντας τελικά πτωτικά τα ισχυρά μεσοπρόθεσμα επίπεδα στήριξης που οριοθετούνται πέριξ των 1.281 μονάδων, τα οποία και αποτελούν πλέον σημαντική αντίσταση (διάγραμμα 2). O δείκτης DAX αναπτύσσει όπως φαίνεται στο διάγραμμα, μακροπρόθεσμο Breathing Triangle Pattern, που οριοθετείται μεταξύ των σημείων 8.800 και  στις 10.406 μονάδες.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ DAX
Η διαμορφωθείσα κατάσταση απόρροιας της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Το πρόβλημα σε αυτή την νομισματική πολιτική είναι ότι η ρευστότητα διοχετεύεται ασύμμετρα, καθώς στην πραγματική οικονομία φτάνει περιορισμένα. Παρότι από το 2008 η FED παρείχε τεράστιες ποσότητες χρήματος, η ανεργία παραμένει πάνω από το 6,2%, ενώ οι μισθοί συμπιέζονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια, που συνεχίζουν ακάθεκτα για έκτη συνεχή χρονιά την άνοδο. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια στρεβλότητα, η οποία υποκρύπτει τις εν δυνάμει «φούσκες» που δημιουργούνται. Ωστόσο, νομοτελειακά η διαφαινόμενη ηρεμία δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και αργά ή γρήγορα  οι στρεβλότητες του συστήματος που δημιουργεί η απριόρι παροχή ρευστότητας, που απορροφάται κυρίως από τις τράπεζες, θα προκαλέσουν αντίστοιχους  τριγμούς σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα, δημιουργώντας μια νέα επώδυνη κρίση με αύξηση του πληθωρισμού, του χρέους και της ανεργίας.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (2) ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΧΡΥΣΟΥ
Η τιμή του Χρυσού κινείται εντός του μέσο-μακροπρόθεσμου καναλιού που οριοθετείται μεταξύ των σημείων 1,241 και 1,362 δολαρίων.
Η απόφαση του Mario Draghi για το ευρωπαϊκό QE, οδήγησε πολύ γρήγορα την ισοτιμία ευρώ/δολ (διάγραμμα 3)   κάτω από το 1.30,  ενισχύοντας τη δύναμη της  υφιστάμενης πτωτικής τάσης του ευρώ . Από την άλλη το δολάριο  εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος των αγορών μεσοπρόθεσμα, καθώς καταγράφει ένα ανοδικό σερί αρκετών εβδομάδων με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η ενίσχυση του δολαρίου ενδεχομένως να  προεξοφλεί και μια  πιθανή απόφαση από την  FED,   για αύξηση των επιτοκίων.
Σε εξέλιξη μέσο- πρόθεσμη πτωτική τάση με κρίσιμο σημείο τα επίπεδα των 1.2840, καθώς τυχόν πτωτική διάσπαση θα οριοθετήσει τον στόχο πέριξ των 1,21 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (3) ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩ/ΔΟΛΑΡΙΟ
ΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Investment Broker 
Certified Technical Quantitative Analyst 

 
Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite. You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss

.....Tο άρθρο   δημοσιεύτηκε και στην  εβδομαδιαία εφημερίδα FINANCE & MARKET VOICE στις 11/09/2014......

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.