ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ!

Το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί στις τάξεις των επενδυτών, ένας έντονος προβληματισμός για τη μελλοντική πορεία των αγορών, καθώς η ασάφεια και ο προβληματισμός αποτυπώνονται  από την μια στην υφιστάμενη στασιμότητα και την κόπωση της ορμής στην ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και από την άλλη έχουν καταφέρει καίριο χτύπημα της μεταβλητότητας (διάγραμμα ΙΙ) , αφού κανένας μέχρι τώρα αστάθμητος ή αρνητικός παράγοντας, δεν έχει κατορθώσει να την αυξήσει και να επηρεάσει σοβαρά την ανοδική τάση των χρηματιστηρίων. Είναι προφανές ότι η παρούσα χρηματιστηριακή πραγματικότητα, έχει σε μεγάλο βαθμό τις επιρροές των νομισματικών πολιτικών, που εφαρμόζονται από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, των οποίων ο ρόλος, αλλά και η δράση των τελευταίων ετών,  έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αδρανοποιήσουν την αστάθεια και να κρατήσουν σε ισχύ την υφιστάμενη bull market. Παρατηρώντας το διάγραμμα απόδοσης στο μοντέλο ΑΝΕΜΟ (διάγραμμα Ι) (Ακίνητα, Νομίσματα, Εμπορεύματα, Μετοχές, Ομόλογα), στον μέσο-μακροπρόθεσμο χρηματιστηριακό χρονικό ορίζοντα (60 time series), διαπιστώνονται σημαντικές μεταβολές. Από τη μια, όπως προαναφέραμε, διακρίνεται μια στασιμότητα των αποδόσεων στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες,  Dow Jones (+0,74%-πλάγια τάση), S&P 500 (+1,39%- πλάγια) και από την άλλη στον γερμανικό δείκτη DAX, που έχει δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, να καταγράφονται απώλειες της τάξεως του -2,73%, σε αντίθεση με τον ΝΑSDAQ και τον HANG SENG, που σημειώνουν αμφότεροι άνοδο πάνω από 5%. Αξιοσημείωτη αρνητική παρέμβαση λαμβάνει ο δείκτης των εμπορευμάτων CRB (-8,91%) φτάνοντας τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών, εν μέσω αρνητικών εκπλήξεων από το μέτωπο της οικονομίας, το πετρέλαιο καταγράφει αρνητική παρέμβαση της τάξεως  (-12,5%), καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, το χρυσάφι με απώλειες (-3,44%) στον εν λόγω χρονικό ορίζοντα, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης του δολαρίου με τα κυριότερα νομίσματα, λαμβάνει θετική παρέμβαση, καθώς το δολάριο ενισχύεται +4,7%. 
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (Ι) ΑΝΕΜΟ ΜΕΣΟ-ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

Η υφιστάμενη χαμηλή μεταβλητότητα και τα  συμπιεσμένα περιθώρια κινδύνου είναι τα σημάδια της υψηλής ανάληψης κινδύνων. Το διάγραμμα (ΙΙ) απεικονίζει  την τεκμαρτή μεταβλητότητα των  S & P 500, Euro Stoxx 50, FTSE 100 και Nikkei 225, σταθμισμένη  με κεφαλαιοποίηση  της αγοράς.
                  
Διάγραμμα ΙΙ- ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ 3 ΕΤΩΝ
Ωστόσο, η εβδομάδα που διανύουμε αποτελεί ένα κρίσιμο crash test  για τη μεσοπρόθεσμη εικόνα των αγορών,  καθώς υπάρχουν  αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της μεταβλητότητας. O πρώτος έχει να κάνει με τη συνεδρίαση της FOMC την Τετάρτη και το ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως έχει εστιασθεί στο εάν η FED θα συνεχίσει ή όχι, να υπόσχεται ότι θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια ακόμα και μετά το τέλος του QE. Είναι αξιοσημείωτη,  η  σύσταση από την αμερικανική κυβέρνηση Επιτροπής,  η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές,  καθώς φοβάται πιθανό  νέο κραχ.  Σύμφωνα με κάποια αναφορά στο σχετικό έγγραφο της σύστασης, η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την ύπαρξη ενδεχόμενης φούσκας στις αγορές. Την επιτροπή αυτή απαρτίζουν οι κεντρικές τράπεζες των: Cleveland, Chicago, Kansas και St Louis. Με απλά λόγια η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε τις κεντρικές τράπεζες που έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση να την ελέγξουν.  Η κεντρική τράπεζα της Αμερικής, έχει έναν δείκτη,  που δείχνει  τις συνθήκες πίεσης των αγορών μέσα από τη μεταβλητότητα. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από το αντίστοιχο δείκτη που απεικονίζεται στο παρακάτω ( διάγραμμα III), είναι απολύτως κατανοητές οι ανησυχίες που αναδύονται, από τους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ΙΙΙ) S&P 500 LONG PRICES, RIGHT SCALE.


Την Πέμπτη έχουμε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καθώς το ερώτημα έχει να κάνει με την ανεξαρτητοποίηση ή όχι της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.  Τα δύο αυτά γεγονότα έχουν ως αποτέλεσμα,  οι επενδυτές να έχουν τηρήσει μια στάση αναμονής για τις πολύ κρίσιμες ανακοινώσεις που θα προκύψουν.  H αβεβαιότητα αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στον αγγλικό δείκτη (διάγραμμα IV). Επίσης την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να διοχετεύσει κεφάλαια μέσω μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης, καθώς θα προβεί σε ένεση ρευστότητας 400δις$.  Η επίδραση στο ευρώ είναι αμφισβητούμενη, κατά πόσο θα το βοηθήσει μακροπρόθεσμα.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ΙV) FTSE LONDON FINANCIAL TIMES INDEX

BΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Investment Broker / Derivatives Trader
Certified Technical Quantitative Analyst 

PLEASE FEEL FREE AND CONTACT ME ANY TIME 
 
Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite. You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss


.....Tο άρθρο   δημοσιεύτηκε και στην  εβδομαδιαία εφημερίδα FINANCE & MARKET VOICE στις 18/09/2014......

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.