ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΟΔΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΝ

Εξετάζοντας τον πρώιμο μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στο  διάγραμμα απόδοσης του μοντέλου ( ΑΝΕΜΟ- διάγραμμα Ι), διαπιστώνουμε, ότι ο δείκτης δολαρίου συνεχίζει να λαμβάνει θετική παρέμβαση σε αντίθεση με την αρνητική παρέμβαση στο χρυσό και στον δείκτη των εμπορευμάτων. Πτωτικά κινούνται και οι αγορές ομολόγων αλλά και το πετρέλαιο. Σημαντική μεταβολή παρατηρείτε στους  χρηματιστηριακούς δείκτες  με την μεγαλύτερη αρνητική παρέμβαση να εντοπίζεται στον δείκτη Hang Seng 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (I) ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕΣΟ - ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΣΜΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
Αν και οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, οι διορθώσεις μέχρι τώρα είναι βραχυπρόθεσμες και με μικρά ποσοστά. Η ανοδική κλίση στο  διάγραμμα του  S&P 500  είναι ιδιαίτερα κατακόρυφη και ως εκ τούτου, αξίζει να επισημάνουμε ότι  χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς :  O λόγος του S&P 500 με τα ομόλογα ΤLT (διάγραμμα 2), σημειώνει συνεχώς νέα χαμηλά και νέα χαμηλότερα υψηλά, ενώ ετοιμάζεται να διασπάσει πτωτικά και πάλι των κινητό μέσο όρο των 20 περιόδων που μας δίνει στατιστικά έναν αξιόπιστο σχετικά χρόνο-κύκλο.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (2) RATIO SP 500 ME TO ETF TLT ( 20+YEARS TRASURY BONDS


Επιπλέον, ενώ  ο δείκτης SP 500 το τελευταίο διάστημα κατέγραψε νέα ενδοσυνεδριακά  ιστορικά υψηλά, ο σταθμισμένος S&P 500 Equal Weight Index παρουσιάζει απόκλιση  αλλά και σχηματισμό αντιστροφής, όπως μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα (3)
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ΙΙΙ) ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ S&P 500Ταυτόχρονα,  όπως είδαμε και στο διάγραμμα απόδοσης, το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται με ιδιαίτερη ορμή, έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων. Συγκεκριμένα, για 10η συνεχή εβδομάδα το δολάριο συνεχίζει να κινείται ανοδικά, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά ιστορικά. Στο παρελθόν μετά από κάποια ανοδικά ράλι που το μεγαλύτερο είχε φτάσει μέχρι τις ενεά εβδομάδες, πραγματοποιούσαν κάποια παύση και διόρθωση και μετά συνέχιζαν την άνοδο. Ο  δείκτης US Dollar Index ( διάγραμμα 4),  έκλεισε σε 4 ½ ετών υψηλό, απόρροιας ενός έντονο ράλι που πυροδοτήθηκε από την ανοδική διάσπαση του μακροπρόθεσμου διπλού πυθμένα. Η ένταση της θετική παρέμβασης στο δολάριο προϊδεάζει ότι πιθανόν να είμαστε στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, με πιθανή αιτία την αποκλίνουσα νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (4) US DOLLAR INDEX


Το παρακάτω γράφημα (5) μετρά το sentiment των επαγγελματικών στην αγορά συναλλάγματος, προερχόμενο από μια δημοσκόπηση . Αυτό που κάνει αίσθηση παρατηρώντας το εν λόγω διάγραμμα, είναι ότι η αισιοδοξία καταγράφεται μεγαλύτερη απο το 2008 που είχε ανέβει πανω από 20%. Ως εκ τουτου, ο δείκτης βρίσκεται πάνω από την κόκκινη γραμμή και προειδοποιεί σύμφωνα με την ιστορία του γραφήματος, για ενδεχόμενο κίνδυνο.

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (5) : SENTINENT USD


Στην Ευρωζώνη παραμένουν οι αρνητικές ενδείξεις, σε αρκετούς μακροοικονομικούς δείκτες, κυρίως εστιαζόμενοι σε Ιταλία και Γαλλία (πχ. χρέος, ελλείμματα,  ανεργία, trade balance-διάγραμμα 6). Η πρόσφατη απόφαση παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, εκτιμάται ότι είναι ζωτικής σημασίας και πιθανόν να ενταθεί μέσο-μακροπρόθεσμα, εάν τα macro παραμείνουν αρνητικά ή επιδεινωθούν. 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (6) : Euro Area Government Debt to GDP


Ωστόσο, η  πρώτη πράξη  TLTRΟ, από την ΕΚΤ, κατέδειξε την αδυναμία αλλά και μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές τράπεζες  να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, η ζήτηση από την πλευρά τους για κεφάλαια μέσω του TLRTO, ήταν εξαιρετικά χαμηλή. 

Εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό μελλοντικά,  εάν δεν δούμε ξεμπλοκάρισμα των τραπεζών , η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει δυνατότερες εναλλακτικές ( πχ, έναρξη ABS ή και  QE). Συμπερασματικά, διακρίνεται μια αποφασιστικότατα από την κεντρική τράπεζα για σταδιακή παροχή ρευστότητας, έτσι  ώστε να αντιμετωπισθεί η έλλειψη ρευστότητας και να βοηθήσει την ευρωζώνη να  επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης προϋποθέτει περισσότερο πολιτική βούληση για πολιτική σύγκλιση, έτσι ώστε να διευκολύνει το έργο της ΕΚΤ.  Εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων συνολικά (διάγραμμα 70, καθώς και διολίσθηση του ευρώ, βοηθά την ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (7): Euro Area Sentix Investors Sentiment
Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την ένταση  Ρωσίας-Δύσης. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα  στην περιοχή της Ουκρανίας, τείνει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα σε ύφεση, καθώς  η  ΕΕ κάνει πίσω στα μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Στις  30 του μήνα θα εξεταστεί η απόσυρση μέρους των κυρώσεων, εφόσον δεν υπάρξει νέα εμπλοκή στην Ουκρανία. Η διάσταση απόψεων των Διοικητών στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, συνεχίζεται, καθώς από την μια ο  Mario Draghi ανέφερε ότι η οικονομία αποδυναμώνεται και πως, εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ακόμα περισσότερα, ενώ ο Dudley και ο Kocherlakota της Fed τονίζουν τους κινδύνους των ΗΠΑ σε μία πρόωρη αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, τόσο η FED όσο και η ΒΟΕ, αλλά και η κεντρική τράπεζα , του Καναδά μείωσαν τις εκτιμήσεις της για το μακροπρόθεσμο επίπεδο των επιτοκίων, ίσως λόγω της απότομης αύξησης του πληθωρισμού την περασμένη εβδομάδα (αν και ήταν εντός του εύρους των προβλέψεων). Η κεντρική τράπεζα της  δεύτερης μεγαλύτερης οικονομία του κόσμου, διοχέτευσε 500 εκατομμύρια γιουάν ($81 δισεκατομμύρια), στις  πέντε μεγάλες τράπεζες της, καθώς αναγκάστηκε από το ρυθμό επιδείνωσης  των οικονομικών της δεδομένων (διάγραμμα 8 &9 )  που δεν μπόρεσε να ανακόψει τα μέτρα τόνωσης και άλλες διευκολύνσεις που πάρθηκαν στην αρχή της χρονιάς.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (8): China Newly Built House Prices YoY Change


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (9) : China Business Confidence 1999-2014


Απόρροια όλων των παραπάνω, έχει οδηγήσει το Χρυσό σε μια έντονη μέσο-βραχυπρόθεσμη πτωτική πορεία, διασπώντας την σημαντική μέσο- μακροπρόθεσμη στήριξη των 1,281 δολαρίων, στοχεύοντας σε πρώτη φάση τα επίπεδα των 1.180 δολ. Η μέσο-μακροπρόθεσμη αρνητική αλλαγή, όπως βλέπετε στο διάγραμμα (10), σηματοδοτεί ενδεχόμενη κίνηση στα επίπεδα των 1000 δολαρίων, εάν δεν σημειωθεί ανατροπή στην πορεία. Σημαντική αντίσταση αποτελεί με μεσο -μακροπρόθεσμης Bearish Trend Line ( μαυρη γραμμή ) στο σημείο των 1.276 δολ., που συναντά και το ανοδικό βραχυπρόθεσμο trend Line. Στα 1.180 το Strong μακροπρόθεσμο Support και ενδεχόμενη επιβεβαιωμένη πτωτική διάσπαση θα πυροδοτήσει το πτωτικό target των 1.000 δολ.
 
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (10) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΧΡΥΣΟΥ


Συμπερασματικά, διαφαίνεται να λαμβάνει χώρα μια μεταβολή των συσχετίσεων που επικράτησαν το τελευταίο χρόνο.BΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Investment Broker / Derivatives Trader

Certified Technical Quantitative Analyst 

PLEASE FEEL FREE AND CONTACT ME ANY TIME 

Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite. You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss

.....Tο άρθρο   δημοσιεύτηκε και στην  εβδομαδιαία εφημερίδα FINANCE & MARKET VOICE στις 25/09/2014......

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

H "MHXANH"

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.