Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ BULL MARKET ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η χρηματιστηριακή πραγματικότητα δεν είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο το οποίο υπόκειται στα γνωστά γραμμικά μοντέλα πρόβλεψης. Από την άλλη, η  πρόοδος στα δυναμικά χαοτικά συστήματα αλγορίθμων που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν δυναμική παρουσία, επιτυγχάνουν πολύ βραχυπρόθεσμες πρόβλεψες. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς το χρηματιστηριακό και οικονομικό μέλλον, γιατί καθημερινά οι συμμετέχοντες με τον αντίστοιχο βαθμό παρέμβασης ( Θετικό, Αρνητικό και Ουδέτερο), είναι διαμορφωτές αυτής της πραγματικότητας.  Στην παρούσα χρονική  στιγμή η υφιστάμενη Bull Market διανύει τον έκτο χρόνο συνεχούς ανόδου ( διάγραμμα Ι), καθώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της τριετίας (2007-2009) δεν έχει ακόμα κορυφώσει και το δυναμικό rebound προς νέα υψηλά στις όποιες βραχυπρόθεσμες διορθώσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό της.
Είναι αυτονόητο να πλανάται ένα μεγάλο ερωτηματικό στις τάξεις των επενδυτών παγκοσμίως. Πότε και πως θα κορυφώσουν οι αγορές μετοχών! Είναι δύσκολο να απαντηθεί αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι,  οι αγορές εμπεριέχουν ιδιαίτερο ρίσκο, παρότι το Volatility παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο δείκτης αστάθειας $VIX  index κινείται μεταξύ 10,50 και 11.50 δολαρίων, αγνοώντας σοβαρούς γεοπωλητικους κινδύνους  ( Ουκρανία, Ιράκ, Μέση Ανατολή κλπ).

Εάν προσπαθήσουμε να δούμε τους βασικούς τροφοδότες του υφιστάμενου ανοδικού κύκλου των μετοχών, διακρίνουμε από την μια την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών που έχουν πλημυρίσει με τεράστιες ποσότητες χρήματος το χρηματοπιστωτικό σύστημα (
QE) με πρωτεργάτη της FED,  και από την άλλη έχουν χαμηλώσει τα παρεμβατικά  επιτόκια  σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Ως εκ τούτου τα YIELDS των ομολόγων πιέζονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με αποτέλεσμα να μετακαλείται ρευστότητα προς τις αγορές μετοχών. Οι εταιρίες που τα τελευταία χρόνια άδραξαν της ευκαιρίας να επιτύχουν εξυγίανση ισολογισμών , να εκμεταλλευτούν το δανεισμό με  χαμηλά επιτόκια, αύξησαν την κερδοφορία και μερίδια αγοράς  και γενικότερα βελτίωσαν την χρηματοοικονομική τους θέση, προσελκύοντας έτσι  διεθνή κεφάλαια που ψάχνουν εναγωνίως επενδυτικές ευκαιρίες.
Να επισημάνουμε ότι η καμπύλη αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα τείνει να ακόμα να γίνεται περισσότερο   FLAT  καθώς τα       YIELDS των βραχυπρόθεσμων ανεβαίνουν ενώ τα YIELDS  των μακροπρόθεσμων πέφτουν, γεγονός που προϊδεάζει για πιθανή ξαφνική σύσφιξης της πολιτικής της FED,  αν συνυπολογίσει κανείς την ήδη  ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου ( ήδη με το ευρώ κινείται στο 1.32 και στατιστικά ιστορικά  έχει μια προ-δραστική κίνηση περίπου έξι μηνών).
 Αν όλα είναι ιδανικά δεν θα πρέπει να αγνοούμαι το ιδιαίτερο ρίσκο που προαναφέραμε, καθώς ο ήδη εξελίξει  περιορισμός από την FED του QE, αλλά κυρίως την αναμενόμενη μελλοντική απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια, ενδεχομένως να αποτελέσουν τον καταλύτη αντιστροφής, εάν δεν υπάρξει αστάθμητος παράγοντας μέχρι τότε. Εκτιμάται ότι,  η παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία έχει μεταβάλει όλους τους μέχρι τώρα οικονομικούς και τεχνικούς συσχετισμούς και υπό την έννοια αυτή τα ψυχολογικά επίπεδα είναι καταλύτες στους δείκτες (  στρόγγυλα νούμερα).  Το Money Management και Risk Management είναι απαραίτητα στην στρατηγική Follow The Trend,  με αυξημένη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το επόμενο κραχ,  που νομοτελειακά θα υπάρξει, όπως άλλωστε έχει δείξει η χρηματιστηριακή ιστορία, άσχετα με τον ενθουσιασμό και την  νιρβάνα που πάντα παρατηρείται στις κορυφές.  
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (Ι) ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΑΝΕΜΟ) ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΤΑΣΗ : ΣΗΜΕΙΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 1/03/2009 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ


 
Από τον Μάρτιο 2009 ο S&P 500  που είχε σημείωσε το χαμηλό των  666 μονάδων , ο εν λόγο δείκτης με την στήριξη της FED προσέγγισε τις 2000 , επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό ιστορικό ρεκόρ σε ένα μεγάλο ψυχολογικό επίπεδο το οποίο έσπασε και τώρα διερωτόμαστε για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
ΔΙAΓΡΑΜΜΑ (II) S&P 500


Η απάντηση είναι δεν μπορεί να δοθεί, αλλά θα πρέπει να παρατηρούμαι σε βάθος με δείκτες που μπορεί να μας βοηθήσουν να ξεδιαλύνουμε την ομίχλη και να βλέπουμε καθαρότερα τα χρηματιστηριακά δρώμενα , κυρίως από την κυρίαρχη παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Δυο διαγράμματα από την αμερικανική αγορά δείχνουν την υφισταμένη σχέση ρίσκου/απόδοσης από μια διαφορετική τεχνική πλευρά με αξιόπιστη ιστορική προβλεψημότητα. Στα διαγράμματα βλέπουμε την εξάντληση των επενδυτικών κεφαλαίων καθώς όσο ανεβαίνουν πλέον οι δείκτες χρησιμοποιούν περισσότερο margin.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ΙΙΙ) - NYSE AVAILABLE CASH AS % OF U.S. STOCK MARKET CAP. 
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ΙV)- NYSE MARGIN DEBT AND THE S&P 500
 
 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣInvestment Broker Global Financial MarketsCertified Technical Quantitative Analyst

To άρθρο  του κυρίου Αργυρόπουλου,  δημοσιεύτηκε στην σελίδα της Εφημερίδας FINANCE & MARKET VOICE για την στήλη Inter Market Analysis στις  28 /08 /2014 την οποία και επιμελείτο.

Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite. You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.