ΤΟ "ΤΟΞΙΚΟ" ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ !

Το παγκόσμιο χρηματιστηριακό πάζλ, συνεχίζει να μετασχηματίζεται αρνητικά, καθώς από την μια τα οικονομικά προβλήματα παγκοσμίως παραμένουν και από την άλλη οι γεωπολιτικές εντάσεις  και ανησυχίες, αυξάνονται ραγδαία. Είναι προφανές ότι,  οι εν εξελίξει μεταβολές,  καθιστούν ένα περιβάλλον έντονα «τοξικό» και μη προβλέψιμο,  για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εξηγούμεθα. Στην παρούσα χρονική στιγμή στο προσκήνιο βρίσκεται η έντονη πτώση της τιμής του πετρελαίου με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί  στην Ρωσική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ισοτιμία της, σε σχέση  με τα κυριότερα νομίσματα ( δολάριο, ευρώ). Το ρούβλι έχει υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά σε σχέση κυρίως  με το δολάριο ( 60 ρούβλια ανά δολάριο), αναγκάζοντας την περασμένη εβδομάδα την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο  κατά 1% στο 10,5%. Ταυτόχρονα,  Κίνα και  Ελλάδα  συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο της παγκόσμιας οικονομίας, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια.  Ως εκ τούτου,  οι επενδυτές διαφαίνεται ότι  αγοράζουν και πάλι προστασία μέσα από τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό και γεν, καθώς η μεταβλητότητα έχει επανέλθει δριμύτερη, χωρίς βέβαια να έχει προκαλέσει ακόμα πανικό. Στο διάγραμμα (1) παρατηρούμε στο 90% του βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα, να αποτυπώνονται ποσοτικά οι παραπάνω μεταβολές. Στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές βραχυπρόθεσμα εξελίσσεται μια έντονη διόρθωση, αλλά την μεγαλύτερη αρνητική παρέμβαση  συνεχίζει να λαμβάνει το πετρέλαιο. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται και οι δηλώσεις των Σαουδαράβων  δείχνουν ότι δεν υπάρχει διάθεση να κάνουν πίσω, σχετικά με τις χαμηλές τιμές πώλησης. Το παραπάνω σκηνικό, θα μπορούσε  δυνητικά να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις για τις αγορές ενθεν και ένθεν , καθώς οι αρνητικές  επιπτώσεις κυρίως  στην Ρωσική οικονομία, μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλικτες αντιδράσεις( διάγραμμα 2) . Το γεν και ο χρυσός (διάγραμμα 4) συνεχίζουν να δέχονται σημαντικά κεφάλαια.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (1) ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ( ΑΝΕΜΟ)


Στο διάγραμμα 2, παρατηρούμε σε μηνιαίο time frame, την κατάρρευση του ρωσικού χρηματιστηρίου, με τα χαμηλά του 1999, να  δείχνουν πλέον πολύ πιθανά, ως  σημεία κατάληξης της υφιστάμενης πτωτικής κίνησης. Η διολίσθηση του χρηματιστηρίου, η διολίσθηση του Ρούβλι, καθώς και η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο ( αποτελεί πάνω από 40% στο GDP),  φέρνει σταδιακά όλο και σε δυσμενή οικονομική θέση την Ρωσία. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα χρεοκοπίας. Ζητούμενο είναι πως και με τι τρόπο θα αντιδράσει η Ρωσία, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο!  
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (2) ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΩΣΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΗΡΙΟΥ

Στο διάγραμμα (3) παρατηρούμε  μια σημαντική μεταβολή προερχόμενη από την παγκόσμια κυρίαρχη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.  Η θετική συσχέτιση μετοχών και ομολόγων αντιστράφηκε σε αρνητική  κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς ομόλογα και μετοχές κινούνται πλέον αντίθετα.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (3) ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ SPY ( S&P 500) ME  TLT ( BARCLAYS 20+YEAR)


Ανοδικό breakout της μέσο-μακροπρόθεσμης bearish trend Line στα επίπεδα των 1.207 δολαρίων, οδήγησε την τιμή του χρυσού στα επίπεδα των 1.236 (50.00% Fibonacci Retracement ) του προηγούμενου καθοδικού καναλιού( διάγραμμα 4). Η ανοδική διαφυγή από τα επίπεδα των 1.266 δολ, θα ανοίξει το δρόμο για τα επίπεδα των 1.354 δολ, τα οποία αποτελούν δυναμική αντίσταση ( μέσο-μακροπρόθεσμο σημείο αρνητικής αλλαγής),  
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΧΡΥΣΟΥ (4)

Συμπερασματικά, εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα, αυξάνονται οι πιθανότητες έντονων αναταράξεων .
 BΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 
Investment Broker / Derivatives Trader
MBA Finance
Certified Technical Quantitative Analyst 
E-mail: va.sellas@yahoo.gr.sellas
Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. 

 O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite.  You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss 

.....Tο άρθρο   δημοσιεύτηκε και στην  εβδομαδιαία εφημερίδα FINANCE & MARKET VOICE, στις 18/12/2014.


Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.