ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ…

Σημαντικά γεγονότα των επομένων ημερών, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την περαιτέρω πορεία της ευρωζώνης.  Από τη μια έχουμε τις εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου και από την άλλη τη  νομισματική πολιτική της ΕΚΤ την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου , η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο ανακοίνωσης προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η επενδυτική κοινότητα  προσδοκά,  ότι ο Mario Draghi θα ανακοινώσει το πολυπόθητο QE μέσω αγορών ABS, Covered Bond, και κυρίως ΟΜΤ (κρατικών ομολόγων). Παράλληλα, το ευρώ κατέγραψε χαμηλά 9 ετών τις τελευταίες ημέρες επηρεαζόμενο σε μεγάλο να βαθμό από τα στοιχεία της ευρωζώνης σχετικά με τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια αρνητικό πληθωρισμό κατά το μήνα Δεκέμβριο (διάγραμμα 1).

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (1) EURO AREA INFLATION RATE
Στις ΗΠΑ


Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η  FED δεν ανησυχεί για το ισχυρό δολάριο, το χαμηλό πληθωρισμό και την αγορά εργασίας.  Συγκεκριμένα,  κατά την τελευταία συνεδρίαση, έτσι όπως φαίνεται στα πρακτικά, δήλωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις επιπτώσεις της ισχυροποίησης του δολαρίου στο ΑΕΠ, και ενδέχεται να ανεβάσει τα επιτόκια ακόμα και αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα αφού και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, κινούνται σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει η FED (διάγραμμα 2). Η Αγορά ερμήνευσε τα πρακτικά ως ελαφρώς ‘dovish’ ενώ οι  προσδοκίες για τα Fed Fund Rates μειώθηκαν κατά 2,5 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ  (2) UNITED STATES UNEMPLOYMENT RATE / EURO AREA


Παράλληλα,  ο εν εξελίξει μετασχηματισμός των αγορών καλά κρατεί, με την πτώση των τιμών  πετρελαίου να μην έχει ολοκληρωθεί, ενώ στο ίδιο περιβάλλον κινούνται και οι τιμές των βασικών μετάλλων (χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος).  Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων στην παγκόσμια οικονομία βαίνουν σε αρνητικό επίπεδο (σήμερα η γερμανική 5ετία παρουσιάζει αρνητικές αποδόσεις), καθώς οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν την Γερμανία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα υποστούν απώλεια κεφαλαίου. 
Προσωρινή σταθερότητα
Ως εκ τούτου, το φαινόμενο το αποπληθωρισμού έχει αναχθεί,  ως το μείζον θέμα στον δυτικό κόσμο. Είναι προφανές, ότι αυτό δεν αποτελεί σήμα ομαλότητας, αλλά ένδειξη για επικείμενες αναταράξεις. Είναι προφανές ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει επιφέρει τουλάχιστον προς το παρόν μια σταθερότητα στις αγορές κυρίως στην αμερικανική αγορά. Ωστόσο, εκτιμάμε ότι οι επενδυτές  πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεταβλητότητα, όπως δεν έχουμε δει ξανά ως τώρα επειδή η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, μέσω της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει, έχει προκαλέσει μια ασυμμετρία στις μεταβολές των αγορών. Αυτό συνέβη κατά το έτος 2000. Αυτό συνέβη και κατά το έτος 2008. 
<<Ελεγχόμενες>>
Οι ελεύθερες αγορές έχουν αντικατασταθεί πλήρως από τους χειρισμούς και τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών. Δεν είχαμε ποτέ πριν ένα περιβάλλον, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες να κυριαρχούν, να σφετερίζονται, και να καταπατούν εντελώς τυχόν ίχνη δραστηριότητας της ελεύθερης αγοράς. Το σκάσιμο της φούσκας αξιών έχει πραγματοποιηθεί και σε μεγάλο βαθμό επιδεινώνεται από τη χειραγώγηση των επιτοκίων και της ποσοτικής διευκόλυνσης σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.  Είναι ηλίου φαεινότερο, το γεγονός ότι, οι κεντρικές τράπεζες  δεν μπορούν να σταματήσουν πλέον την  εν λόγω εφαρμοζόμενη τεχνική νομισματικής χαλάρωσης. Υπό αυτή την έννοια,  καθίστανται θύματα της δικής τους <<επιτυχίας>> , διότι εάν ομαλοποιήσουν τα επιτόκια << το υφιστάμενο νομισματικό παιχνίδι>>  πιθανόν να τελειώσει γρήγορα και επώδυνα. 
Πιθανή στάση πληρωμών
Επιπλέον, στην περίπτωση της Ιαπωνίας, το  γεγονός ότι πλησιάζει στο 100% του συνόλου των εσόδων  (που χρησιμοποιούν), για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, αποτελεί μαθηματική βεβαιότητα ότι ενδέχεται να κηρύξουν στάση πληρωμών. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει αρχικά σε νομισματική κρίση, καθώς και σε κρίση στην αγορά ομολόγων, και κατ’ επέκταση να επηρεάσει καίρια τις αγορές μετοχών παγκοσμίως. Το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αλληλεπιδρά και αλληλοσυνδέεται στο μέγιστο βαθμό και τέτοια ενδεχόμενα πλέον δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν! 
BΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 
Investment Broker / Derivatives Trader
MBA Finance
Certified Technical Quantitative Analyst 
E-mail: va.sellas@yahoo.gr

Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. 

O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite.  You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss 

.....Tο άρθρο   δημοσιεύτηκε και στην  εβδομαδιαία εφημερίδα FINANCE & MARKET VOICE, στις 15/01/2015.

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.