ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΤ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον μέσο - βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα κινούνται  ανοδικά, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο, επεκτείνοντας το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008 , καθώς αναμένουν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την Πέμπτη 22/01 ( διάγραμμα 1). Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος αποτελεί και τον πυρήνα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς, μετά τα χαμηλά των 8.400 μονάδων τον περασμένο φθινόπωρο, στα οποία σημειώθηκε μεσοπρόθεσμο σημείο θετικής αλλαγής, κινείται μεσοπρόθεσμα σε ένα ανοδικό κανάλι επιτυγχάνοντας παράλληλα νέα ιστορικά υψηλά, καθώς πραγματοποίησε ανοδικό breakout των τελευταίων υψηλών στα επίπεδα των 10.087 μονάδων ( τα οποία και σηματοδοτούν πλέον την  βραχυπρόθεσμη στήριξη),   στοχεύοντας τα επίπεδα πέριξ των 10.600 μονάδων τα οποία και οριοθετούν σημαντικές μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις.   Προσοχή, σε ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη αρνητική αλλαγή τάσης με πτωτική διάσπαση των προηγούμενων υψηλών η οποία θα συνοδευτεί  με έξοδο, από το εν λόγω ανοδικό κανάλι, διασπώντας τα επίπεδα των 9.750, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (1)  DAX INDEX : HMEΡΗΣΙΟ ΤΙΜΕ FRAMEΟ  κεντρικός τραπεζίτης  προτίθενται   να επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά 3 τρις ευρώ μέσω «Αγορών Περιουσιακών Στοιχείων» και «Δάνεια σε Τράπεζες». Στην  παρούσα  χρονική στιγμή η ΕΚΤ έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,2 τρις ευρώ. Στον εν λόγω σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μείωση του διαμοιρασμού του κινδύνου,  καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες κάθε κράτους θα αγοράζουν το χρέος του ίδιου κράτους στο οποίο ανήκουν. Στόχος της ΕΚΤ, είναι  η άνοδος του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας στις χώρες που αποτελούν την ευρωζώνη. Ως εκ τούτου,  η έντονη πτωτική τάση του ευρώ , έναντι του δολαρίου ( διάγραμμα 2), προεξοφλεί σε μεγάλο βαθμό την εν λόγω αναμενόμενη διεύρυνση ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει προαναγγείλει και σχεδιάσει η  ΕΚΤ, καθώς πλέον φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος για την εφαρμογή, κυρίως σε επαναγορά  κρατικών ομολόγων. Μετά την πτωτική διάσπαση της ζώνης στήριξης στα επίπεδα των 1.18, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1,16, με ξεκάθαρη πτωτική και έντονη τάση, αλλά και με προοπτική να δοκιμάσει τα επίπεδα των 1.1274 ( 61,8 % Fibonacci Retracement ). Στο μακροπρόθεσμο διάγραμμα παρατηρούμε τα χαμηλότερα υψηλά και την διάσπαση των πολυετών χαμηλών πέριξ της περιοχής των 1.22 με 1.25, ανοίγοντας την μακροπρόθεσμη προοπτική να δει τα επίπεδα των 1/1 με το δολάριο.   Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό που έχει να κάνει με το εάν η ΕΚΤ, συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι σε  παλαιότερες συνεδριάσεις, που έκαναν λόγο για την περίπτωση της Ελλάδας ( no program no purchasing) ,  δημιουργούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι  ακριβώς θα πράξει και πως θα αντιμετωπίσει  η ΕΚΤ την Πέμπτη, την περίπτωση της  Ελλάδας, καθώς  παραμένει χωρίς κλείσιμο νέας συμφωνίας με τους δανειστές και τους ευρωπαϊκούς εταίρους, εν ‘όψει μάλιστα και εκλογών.  Είναι πασιφανές ότι μια εξαίρεση της Ελλάδας, θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και στην συνοχή της ευρωπαϊκής ιδέας και κυρίως της προοπτικής της. 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (2)  EUR/USD : ΜΗΝΙΑΙΟ TIME FRAMEΘα πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι ενδεχόμενη αναβολή του QE, για τον Μάρτιο  ή χρήση ποσού των 50 δις θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην συμπεριφορά των αγορών, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη προεξοφλήσει εάν QE της τάξεως των 500 με 900 δις ευρώ.


BΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 
Investment Broker / Derivatives Trader
MBA Finance
Certified Technical Quantitative Analyst 
E-mail: va.sellas@yahoo.gr
Αυτό το προϊόν δεν προτρέπει για αγορά ή πώληση, αλλά περισσότερο είναι ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους α-νάλυσης και παρουσιάζει αναφορές ως προς την πιθανότερη κατεύθυνση μίας χρηματιστηριακής αγοράς ή ενός παραγώγου της. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από επενδυτές οι οποίοι είναι γνώστες του ρίσκου που αναλαμβάνουν στις συναλλαγές τους και οι οποίοι έχουν καλή γνώση της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών αγορών και των κινδύνων που ενέχονται στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. 
O Τεχνικός αναλυτής δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τη χρήση αυτού του προϊόντος ή του περιεχομένου του. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του φωτοαντιγράφου, του εκτυπωμένου εγγράφου ή προώθησής του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Trading in general is very risky and is not suited for everyone. There is always a chance of losing some or all of your initial investment/deposit, so do not invest money you can afford to lose. Before deciding to invest in financial markets or margin trading, you should carefully consider your investment objectives, level of experience and risk appetite.  You are strongly advised to carry out your independent research before making any trading decisions. All the analysis, reports, trade set-ups posted on this site are only for education and information and do not constitute an investment advice or recommendation to open or close positions on international financial markets. The author is not responsible for any loss 

.....Tο άρθρο   δημοσιεύτηκε και στην  εβδομαδιαία εφημερίδα FINANCE & MARKET VOICE, στις 22 /01/2015.

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.