ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ !

Στο πρόσφατο έκτακτο eurogroup γερμανικής επινόησης (βλ. πάλαι ποτέ Ecofin),  βγήκε λευκός καπνός και οι συμμετέχοντες ανακουφισμένοι χαμογελάνε. Η ελληνική κυβέρνηση,  ο κ Schaeuble και ο κ.  Daiselbloom, αλλά και η κυρία Lagarde  και Τhomsen, του ΙΜF, επέλυσαν το “Ελληνικό Ζήτημα”.
Πράγματι σκίσαμε τα μνημόνια με ένα νόμο, με ένα άρθρο και τα αντικαταστήσαμε με ένα μηχανισμό μόνιμης και αυτοματοποιημένης δημοσιονομικής εποπτείας της χώρας.  Έναν Αυτόματο  Κόφτη. Η Εποπτεία μας  θα είναι αρμοδιότητας του  ESM, κατά δήλωση του Νταισεμπλουμ, ως εκ τούτου ότι μας υπαγορεύετε,  εκάστη ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πραγματοποιεί causasinequanon….

Αιτήθηκε η ψήφιση νέων προαπαιτούμενων μέτρων (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, υπερταμείο) σε διάστημα 2 εβδομάδων επιπλέον, το υπό σύσταση  Υπερταμείο θα προωθήθει προς πώληση- όχι μόνο τα ασημικά λοιπόν - από 9 σε 26 δις, αυξάνονται οι αποκρατικοποιήσεις, το οποίο δεν αποτελεί μειονέκτημα, όμως το μη χείρον βέλτιστον,  καθώς οι περικοπές θα αποφασίζονται με Προεδρικό Διάταγμα!!  Ίσως, εν κατακλείδι,  να θεωρηθεί ένα “μειονέκτημα” για την χώρα μας η σταδιακή κατάργηση της Δημοκρατίας και των 3 Εξουσιών της.

Αναφορικά με το χρέος,  επισημαίνεται η μη ουσιαστική και εμπεριστατωμένη δέσμευση για την επιμήκυνση, μείωση και αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερό. Στο παρακάτω  γράφημα παρατηρούμε τις τεράστιες υποχρεώσεις της Ελλάδας έως το 2030. Επίσης πως οι τόκοι είναι υψηλότεροι από τις επιστροφές των δανείων (δόσεις) – 146 δις € έναντι 128 δις €. Ως εκ τούτου, τόσο  η επιμήκυνση όσο και η μείωση των επιτοκίων, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα λύσει το πρόβλημα του χρέους της χώρας και δεν θα σταματήσει να αποτελεί βαρίδι που τραβά την χώρα και την κοινωνία στο βάλτο, από τα μέτρα λιτότητας που καλείτε να εφαρμόζει χωρίς αποτέλεσμα και προοπτική.


Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μια υπόσχεση ότι εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της στα επόμενα χρόνια……. με γνώμονα βεβαίως το κακό ιστορικό στατιστικό  εφαρμογής. Είναι προφανές ότι  δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα, αλλά και ούτε  το IMF, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα  θα μας αποχαιρετήσει και θα το αντικαταστήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμούς ESM, με διττή ερμηνεία… από την μια η Ευρώπη δείχνει να αποκαθιστά το λάθος το 2010 και να αναβαθμίζει τον ESM και από την άλλη αποτελεί άξιο απορίας η αντίδραση του IMF στην ηγεμονική γερμανική προοπτική που τείνει να εξοβελίζει και να υποβαθμίζει, την  μέχρι τώρα επιρροή του.

Το προφανές και βέβαιο για εμάς είναι ότι το υφιστάμενο μίγμα θα επιφέρει μια άνευ προηγμένου φοροκαταιγιδα στην ελληνική καθημαγμένη οικονομική πραγματικότητα.
Επιπλέον, προφανή είναι και η αξιολόγηση που θα δοθεί και θα πάρει η χώρα τα ανάλογα χρήματα που αναλογούν σε αυτή την προοπτική.

Από ψυχολογικής πλευράς τα πράγματα θα ηρεμήσουν για ένα αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα, αφού εκλογές δεν προβλέπονται να γίνουν σύντομα, καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση ΔΕΝ στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα με τα τεκταινόμενα, αφού οι ράγες της γραμμής που βαδίζει η χώρα,  είναι προδιαγραμμένες από την ευρωπαϊκή συμμαχία στην οποία ανήκει και στην οποία έχει κυρίαρχο ρόλο η Γερμανία.

Θα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι ο υφιστάμενος κυβερνητικός συνασπισμός, πέραν της “κωλοτούμπας”, που μπορεί να της καταλογιστεί ( εάν και είναι αντιφατικό ότι από το καλοκαίρι  άπαντες την προέτρεπαν να συνθηκολογήσει με αυτά που θέλει η Ευρώπη...), περνάει τα όποια μέτρα επιβάλει η Τρόικα με τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις… Η κυβέρνηση σύσσωμη σαν μπετόν αρμέ κινείται με μία Στρατηγική που εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνη, ,δεδομένων των διεθνών συσχετισμών και της θέσης που έχει στην διαπραγμάτευση ,παίζοντας με χρονικές καθυστερήσεις και υλοποιώντας με το παραπάνω την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του κυρίου Schaeuble. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο Σεπτέμβρης μπορεί να βρει σημαντικά διαφορετική την Ευρώπη, ελέω κυρίως βρετανικού δημοψηφίσματος, εκλογών στην Ισπανία κλπ. Έτσι, στο κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας ως βασικό όπλο το νέο διευρημένο χάρτη συμμαχιών που έχει ανοιχτά πλέον συνάψει η Ελλάδα, χαράσσουν τις επόμενες κινήσεις τους με σχετική πλέον άνεση. 

Δεν κατανοώ τις ενστάσεις των δήθεν <<φιλελευθέρων και εκσυγχρονιστών που για σαράντα χρόνια κυβέρνησαν και κατάφεραν να φτιάξουν το σημερινό κράτος το οποίο ξεχνούν ότι το 2009 περιήλθε σε δίνη χρεοκοπίας…>>, για αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας… Το σίγουρο είναι ότι  μετά την Μεταπολίτευση δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό και επικοδομητικό, καθώς η λογική και η συσχέτιση των πραγμάτων είχαν κοινές κινησιουργές αντιλήψεις: στρεβλότητες, παθογένειες,  άκρατος κρατικός παρεμβατισμός,  συντεχνίες,  μονοπώλια - ολιγοπώλια, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, μαύρη αγορά, δημόσιο χρέος, δημοσιονομικά ελλείμματα, εμπορικά ελλείμματα, υπέρμετρο δημόσιο, ρουσφέτια, διαφθορά, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό… και τόσα αλλά τα οποία αποτελούν τις αιτίες που μια χώρα με τεράστιες  δυνατότητες  περιήλθε σε αυτό τον κατήφορο και αντί για την Σιγκαπούρη της Μεσογείου, τείνει να μετατραπεί σε τριτοκοσμική χώρα…

Τουλάχιστον φαίνονται κωμικοτραγικοί όλοι όσοι νομίζουν ότι όσα βιώνουμε, προήλθαν από παρθενογένεση.Ζούμε σε ΜΑΤΡΙΞ, γιατί ακόμα ενθεν και ενθεν, καθώς τόσο ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων (πρασίνων-μπλε) όσο και πολλών πολιτικών να αρνούνται να αναγνωρίσουν την  πραγματικότητα….. και με τους υφιστάμενους κυβερνώντες να πιστεύουν ότι θα ξαναβγεί η χώρα σε ανάπτυξη με τις πολιτικές που εφαρμόζουν …ΜΑΤΡΙΞΣχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.