"Κανείς δεν πρέπει να επιχαίρει ,όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα"...

Αφού εξαντλήθηκε (προς το παρόν βέβαια), η ελληνική πολιτική και οικονομική ανάλυση, ήρθαν τα γεγονότα στην διπλανή μας Τουρκία, έτσι ώστε να διαβάζουμε ότι ρεαλιστικό ή μη σενάριο, αλλά και συνωμοσιολογία άνευ προηγμένου. Ως εκ τούτου, καθότι παντογνώστες/ ξερόλες, επί παντός επιστητού τα σενάρια και οι υποθέσεις δίνουν και παίρνουν χωρίς φόβο και χωρίς πάθος! Έτσι και αλλιώς το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις του πραξικοπήματος αποδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Εκτιμώ ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία, καθώς ή ταπεινωτική κατάσταση του στρατού, το μίσος και ή διάσπαση από την εν λόγω πράξη και την αντεκδίκηση αναδεικνύουν μαζί με τα σοβαρά εξωτερικά θέματα με τις μεγάλες δυνάμεις την σαθρή κατάσταση που βρίσκεται ή χώρα. Ως εκ τούτου πιθανότητα να αποδειχθεί Πύρρειος νίκη της υφιστάμενης ηγεσίας στο προσεχές μέλλον, καθώς η αποδόμηση  που λαμβάνει χώρα αυξάνει γεωμετρικά τον κίνδυνο εμφυλίου και διάσπασης , αλλά και εξαγωγής της κρίσης ένθεν και ένθεν. Είναι πλέον ορατό το γεγονός ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία, καθώς οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές στο εγγυς μέλλον.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα  και πάνω από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, είναι το γεωπολιτικό το οποίο φαντάζει απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο όσο ποτέ άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή . Η άποψη που κυριαρχεί σε πολλά  ελληνικά think thank, είναι ότι πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την  Ελλάδα, να υιοθετήσει εκείνες τις στρατηγικές και τακτικές, για  να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία και να αποκτήσει ισχυρότατο πλεονέκτημα στην περιοχή. Αυτό προϋποθέτει σωστές κινήσεις και σωστούς συμμάχους και παράλληλα εσωτερική πολιτική και οικονομική σταθερότητα, την οποία μετά από επτά συναπτά έτη οικονομικής και πολιτικής έντασης επιβάλλεται να επιτευχθεί πάση θυσία για το καλό της χώρας.
Η επιτυχία είναι προφανές ότι θα αποτελέσει πυρήνα γεωπολιτικής  σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Συμπερασματικά, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των διεθνών μεγάλων δυνάμεων να δημιουργήσουν μια χώρα με ανάλογα χαρακτηριστικά καθώς η χώρα που διαχρονικά εξυπηρετούσε αυτή την ανάγκη των διεθνών συσχετισμών τείνει να αποσταθεροποιείται.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά  παραδείγματα που αποδεικνύουν τις πιέσεις που ασκούνται προς της κατεύθυνσης της  αλλαγή του διεθνούς status quo. Συγκεκριμένα, τόσο η  Αραβική Άνοιξη, Λιβύη, Συρία, πόλεμος πετρελαίου, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, όσο και  Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Κριμαία, Αγγλία, Ισλαμικό Κράτος και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ο κόσμος μας παρουσιάζει μια καυτή και εν εξελίξει εμπόλεμη ζώνη που οι μεγάλες δυνάμεις μάχονται για κυριαρχία και  επιβολή εν μέσω ενός διαρκούς και ευμετάβλητου παγκοσμοποιημενου περιβάλλοντος. Και μην ξεχνάμε  ότι και η οικονομική κρίση είναι μια μορφή πολέμου σε όσες χώρες δεν έχουν πραγματικό πόλεμο. Όπως παρατηρούμε στο επισυναπτόμενο διάγραμμα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Η καταγραφείσα τάση δεν αναμένεται να αντιστραφεί  σύντομα, καθώς το βασικό σενάριο είναι ότι αναμένονται σταδιακά να αυξηθούν οι πιέσεις στην Τουρκία.

Σχόλια

ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG

ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αντίφαση – Αντιφάσεις - Αντιφατικότητα

O αφελληνισμός των Ελλήνων ( Τι απέγινε το περοβόλι?)

Ασκήσεις ισορροπιών

GREEK MARKET FTSE ASE LARGE CAP 25

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΡΑΤΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Disclaimer:

Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only, and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell securities.